Let op: zorg dat je gegevens correct invoert in het systeem. Dit zijn persoonsgegevens waarmee je zorgvuldig dient om te gaan. Zorg ervoor dat je toestemming hebt om deze gegevens te gebruiken. Daarnaast rekent het systeem op basis van jouw invoer testresultaten uit. Deze zijn alleen correct, als jouw invoer ook correct is.

Voorbereiding

Verplichte gegevens voor het werken met Stimuliz zijn:

• Voornaam
  • Achternaam
  • Geboortedatum (DD-MM-JJJJ: 25-12-2009)
    Let op! Geboortedatum moet dit formaat hebben om juist te worden herkend.
  • Geslacht

Optionele gegevens die je kunt invoeren zijn:

• Tussenvoegsels
    Vanuit andere systemen is het tussenvoegsel vaak bij de achternaam opgenomen. Dat kan bij de import ook. Deze velden hoeven niet te worden gesplitst.
  • Groep
    Kies een duidelijke naam voor de groep. Bijvoorbeeld groepsnaam + schooljaar (3A - 19/20), zodat je eenvoudig groepen kunt herkennen en terugvinden.
    Het systeem maakt bij het importeren de nog niet bestaande groep automatisch aan en koppelt bijbehorende leerlingen eraan. Je hoeft de nieuwe groep dus niet van te voren handmatig aan te maken. Als de leerlingen al aan een groep gekoppeld zijn, bijvoorbeeld van vorig jaar, dan archiveert het systeem deze groep automatisch. De 'oude' groep blijft dus bestaan.
  • School

Deze gegevens zijn dus niet verplicht voor het importeren van gegevens. Deze kunnen wel noodzakelijk zijn voor het gebruiken van specifieke functies in jouw account. Deze functies hoeven nu nog niet aanwezig te zijn en worden mogelijk op een later moment toegevoegd.

Starten met importeren

Klik in het hoofdmenu op Leerlingen en vervolgens op de knop Importeren.

Kies of je leerlingen importeert van een school die al in jouw account staat, of voor een nieuwe school. Staat de school nog niet in jouw account, dan wordt deze bij het importeren automatisch voor je aangemaakt als de school in jouw Excel bestand staat. Als je nog geen gegevens in jouw account hebt staan, wordt deze stap automatisch overgeslagen.

Kopieer in jouw Excel bestand de gegevens die je wilt importeren. De eerste regel met de kolomnamen hoef je niet te kopiëren. Doe je dit toch, dan kun je deze regel in een volgende stap nog verwijderen.

Plak de gekopieerde gegevens in het Stimuliz scherm. Onderaan het scherm zie je het aantal records (leerlingen) dat je importeert. Heb je een foutje gemaakt? Verwijder de gegevens uit het veld en voer de stap opnieuw uit. Klik op Volgende om verder te gaan.

In deze stap ga je de gegevens toewijzen aan categorieën. Selecteer per kolom in bij welke categorie deze gegevens horen. Navigeer zijdelings door alle kolommen en selecteer de bijbehorende categorie.

Staan er gegevens in een kolom die je niet nodig hebt? Selecteer  - Niet importeren om deze gegevens over te slaan voor het importeren.

Controleer in deze stap of de gegevens juist zijn overgenomen en pas aan indien nodig. Navigeer naar boven, beneden, links en rechts om alle gegevens te zien.

Zie je een rode markering op jouw scherm? Dan kloppen er gegevens niet of ontbreken deze. Pas dit aan of ga terug naar de eerste stap en begin opnieuw.

Klik op gegevens in dit scherm om deze te wijzigen.

Wil je een leerling en de bijbehorende gegevens niet importeren? Vink het hokje voor de naam aan en klik vervolgens bovenaan het scherm op het pijltje en Verwijder rijen om deze gegevens te verwijderen. Het aantal records onderaan jouw scherm wordt automatisch bijgewerkt.

In de laatste stap zie je een samenvatting van de gegevens die je gaat importeren. Controleer of deze gegevens kloppen, klik op Vorige om gegevens te wijzigen of klik op Importeren om de gegevens in te voeren.

Let op: sluit dit scherm niet af. Wacht tot je een melding ontvangt dat de gegevens zijn geïmporteerd.

Nadat het importeren is afgerond zie je de leerlingen in jouw account staan.

Ging er iets mis, of kloppen gegevens niet? Klik in jouw gebruikersmenu op Meldingen.

Klik bij de melding van jouw import op Ongedaan maken om de ingevoerde leerlingen te verwijderen en voer de import opnieuw uit door deze stappen te doorlopen.

Per ongeluk verwijderd? Deze actie kun je ook weer ongedaan maken door in het Meldingen scherm op de betreffende melding te klikken. De gegevens worden dan teruggeplaatst in jouw account.

Je bent nu klaar met importeren en kunt verder met de volgende stappen!